11.SINIFLAR EDEBİYAT DERSİ 1. YAZILI İÇİN 2. ÖZET
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılıya Hazırlık Özet Çalışma-2
1940 - 1960 YILLARI ARASI TÜRK HİKÂYECİLİĞİ
*Daha çok gözleme dayalı eserler verilmiştir. Sanatçılar Anadolu'ya yönelmiştir.
*a.Milli-Dini Duyarlılık , b. Toplumcu-Gerçekçi Anlayış , c. Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Anlayış vb eğilimler
*Bireyin iç dünyasını esas alan: Ahmet Hamdi Tanpınar, Tarık Buğra
Toplumcu gerçekçi: Kemal Tahir, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Samim Kocagöz, Fakir Baykurt, Haldun Taner
Modernistler: Nezihe Meriç, Yusuf Atılgan, Ferit Edgü
Milli-Dini Duyarlılık: Hüseyin Nihal Atsız, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Sevinç Çokum
HİKAYEDE ANLATIM TEKNİKLERİ
*GÖSTERME (SAHNELEME) : Olaylar okuyucuya dİREK olarak sunulur. Yazar, okuyucu ile eser arasına girmez. Gösterme tekniği; diyalog, iç konuşma veya bilinç akışı şeklinde olabilir:
*DİYALOG: Hikayede kahramanların karşılıklı konuşmalarına dayanlı anlatım tekniğidir. Kahramanlar, yaşam tarzlarına ve standartlarına uygun biçimde konuşturulur.
*İÇ KONUŞMA (İÇ MONOLOG) TEKNİĞİ:Hikayede karakterin duygularının ve düşüncelerinin, aynı karakterin ağzıyla olduğu gibi anlatılmasıdır. Bu anlatım tekniğinde kahraman, sanki karşısında biri varmış gibi kendi kendine konuşur. Bu teknik, karakterin iç dünyasının okuyucu tarafından anlaşılmasında çok önemli bir yer tutar.
*BİLİNÇ AKIŞI TEKNİĞİ(ŞUUR AKIŞI): Kişilerin duygu ve düşüncelerini, herhangi mantıki bir bağ ve dilbilgisi kuralı endişesi taşımaksızın, düzensiz bir şekilde ve çağrıştırma ilkesi doğrultusunda doğrudan doğruya okuyucuya aktarmaktan ibarettir. Kişilerin iç dünyaları, o kişilerin kendi kendilerine konuşmaları şeklinde verilir. Kahraman anlatıcı ve bakış açısı söz konusudur.
*Çatışma Nedir? Olay çevresinde oluşan edebi metinlerde (roman,hikaye,masal,tiyatro vb.) metinde gerilimi sağlayan, olay örgüsünün dayandığı yapı ögesine çatışma denir. Genelde çatışmalar ZITLIKLAR üzerine kurulmuştur. Zengin-fakir, müslüman-gayrımüslim, işçi-patron vb
*Geriye Dönüş Nedir? Kronolojik bir şekilde gelişecek olayların geçmişe dönük bilgi vermek amacıyla kullanılan bir anlatım tekniğidir.
***Cümlenin ögeleri, noktalama işaretleri ve yazım kuralları konularını kesinlikle tekrar edin. Bu konulardan test çözerek yazılı sınavınıza hazırlanınız.
Hocam Yardımlarınız İçin Teşekkür Ederiz :)
YanıtlaSil